بزرگنمايي:
فصل تجارت - دویچه وله اعلام کرده تجارت در سرزمینهای اشغالی فلسطین با فرار و تخلیه صدها نفر یا فراخواندن ساکنان به خدمت نظامی، متوقف شده و فقدان گردشگری و کارکنان فناوری جوان، احیای اقتصادی را بسیار دشوارتر کرده است.
دهها هزار نفر از ساکنان سرزمینهای اشغالی فلسطین، خانه های خود در مرز با نوار غزه را تخلیه کرده و اکنون در بخشهای دیگری زندگی می کنند. بسیاری از افرادی که در مرز شمالی با لبنان ساکن بودند هم به محلهای امن منتقل شدهاند. تعداد کل ساکنانی که از محل زندگی خود تخلیه شده اند، بین 200 تا 300 هزار نفر برآورد شده است. حدود 360 هزار نفر از افراد ذخیره IL هم به خدمت نظامی فراخوانده شده اند.
دن بن دیوید، استاد و مدیر موسسه تحقیقات اجتماعی اقتصادی شورش در دانشگاه تل آویو به دویچه وله گفته است: کسب و کارها در مناطقی که ساکنانش تخلیه شده، تعطیل شده است. از زمان آغاز عملیات طوفان الاقصی در هفتم اکتبر که به جنگ فعلی منتهی شد، گردشگری وجود ندارد و رژیم صهیونیستی را از یکی از منابع اصلی درآمد خود، محروم کرده است. ایرلاینهای خارجی زیادی به سرزمینهای اشغالی پرواز نمیکنند.
وی افزود: اگر 360 هزار نیروی ذخیره به ارتش فراخوانده شده اند، بسیاری از همسران مجبور خواهند بود کارشان را رها کنند تا از کودکان مراقبت کنند، به خصوص که بسیاری از مدارس تعطیل هستند.
او گفت: جنگ همچنین صنعت فناوری را که یک بخش مهم دیگر است، تحت فشار قرار داده است. تنها حدود 10 درصد از کارکنان در بخش فناوری پیشرفته کار میکنند اما عامل بیش از 50 درصد از صادرات سرزمینهای اشغالی هستند. بیشتر این کارکنان نسبتا جوان هستند و اکنون در ارتش در غزه یا مرز لبنان مشغول خدمت هستند. شاید تصور شود که اگر 20 درصد از کارکنان به ارتش فرا خوانده شوند، تولید ناخالص داخلی 20 درصد کاهش پیدا می کند اما مشکل مربوط به درصد نیست بلکه مربوط به افرادی است که به خدمت گرفته شده اند. آنها در مقابل، کسانی که به خدمت گرفته نشده اند، بهره وری اندکی دارند.
وی خاطرنشان کرد: در گذشته، صنعت فناوری بدترین پیامدهای بحرانهای اقتصادی را دفع کرده و به رژیم صهیونیستی کمک کرده بود تا سریعتر از رکود اقتصادی خارج شود و از افول اقتصادی که به سایر نقاط جهان آسیب رسانده بود، اجتناب کند اما پس از انتفاضه دوم که در فاصله بین سپتامبر سال 2000 تا فوریه سال 2005 ادامه داشت و اقتصاد این کشور در وضعیت بدی بود، تحت تاثیر فناوری، بهبود اقتصادی یافت و رکود اقتصادی سالهای 2008 و 2009 و در پاندمی کرونا در رژیم صهیونیستی کمتر احساس شد.
بن دیوید نتیجه گیری کرد اگر جنگ با حماس مدت طولانیتری ادامه پیدا نکند و حزب الله وارد این جنگ نشود، اقتصاد رژیم صهیونیستی ممکن است سریعتر بهبود پیدا کند. طبق گزارش بلومبرگ، این جنگ برای رژیم صهیونیستی روزانه حدود 260 میلیون دلار هزینه دارد و تنها در اکتبر، کسری بودجه این رژیم، هفت برابر شده و تا پایان آن ماه، ارزش شِکِل، به پایینترین رکورد 11 سال اخیر در برابر دلار آمریکا سقوط کرد. وزارت دارایی رژیم صهیونیستی اعلام کرده که استقراض دولت را در نوامبر، به میزان 75 درصد افزایش خواهد داد.
انتهای پیام