رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران در یادداشتی تحلیل کرد
معضل کمبود نیروی کار صنعتی اقتصادی

معضل کمبود نیروی کار صنعتی

  بزرگنمايي:

فصل تجارت - هرویک یاریجانیان، رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران، در یادداشتی تحلیلی به بررسی مساله کمبود نیروی کار در بخش صنعت پرداخته و با اعلام هشدار نسبت به تبعات ناشی از این مساله، عنوان کرده است که با بهبود شاخص‌های اقتصاد کلان و انگیزه و ابتکار بخش خصوصی می‌توان این معضل را تا حدودی بهبود بخشید و از بحرانی شدن آن جلوگیری کرد.
هرویک یاریجانیان
مساله کمبود نیروی کار، از کارگر ساده گرفته تا نیروی نخبه و متخصص، در حال تبدیل شدن به یک چالش بزرگ و در نهایت بحرانی جدی برای آینده بخش صنعت کشور است. درحالی سال 1403 به عنوان سال «جهش تولید» نامگذاری شده که بخش تولید کشور درگیر تامین اصلی‌ترین نیازهای زیرساختی خود مانند نیروی انسانی، برق، گاز، مواد اولیه و سایر مجوزهای موردنیاز فعالیت از سوی نظام پیچیده اداری است.
کارکرد بد اقتصاد کلان کشور و وضعیت نامطلوب شاخص‌های آن، اثر سرریزی روی صنعت کشور داشته است؛ تورم مزمن و بالا منجر به از دست رفتن رفاه خانوار و کاهش شدید ارزش پول ملی شده که صرفه اقتصادی کار در حوزه صنعت حتی با وجود ارائه برخی مشوق‌ها از سوی کارفرما را به حداقل رسانده است. این اثر جامعه صنعتی ایران را به یک «جامعه کوتاه‌مدت» بدل ساخته که در آن کارفرما و صاحب کسب‌وکار توان برنامه‌ریزی حتی برای میان‌مدت را هم ندارد و کارگر نیز ترجیح می‌دهد برای گذران امور معیشتی روزمره به مشاغلی روی بیاورد که اگرچه امنیت، مهارت‌آموزی، بیمه، رفاهیات یا مزایای جنبی کمتری دارند اما عایدی روزمره آنها بیشتر است و از طرفی برخی سختی‌ها مانند دور بودن محیط کار از شهر و محل سکونت را هم ندارند.
در این میان بهره‌گیری از نیروی کار اتباع نیز به‌رغم آنچه که این روزها در فضای عمومی جامعه مطرح می‌شود برای کارفرمایان صنعتی که حداقل نگاهشان بلندمدت است، گزینه مطلوب و دلخواهی نیست و با توجه به تشتت حاکم بر قوانین مهاجرپذیری و غیرشفاف بودن نگاه و مدل نظام حکمرانی در این حوزه، واجد ریسک‌های فراوانی است و بهره‌گیری از نیروی کار مهاجر در بخش صنعت، اگر گاهی مشاهده می‌شود، بیشتر از روی اجبار است.
کشور عزیز ما بالغ بر 88 میلیون نفر جمعیت دارد که از این میان حدود 65 میلیون نفر جمعیتِ در سنِ کار هستند اما کمتر از 25 میلیون نفر آنها شاغل هستند. در مقام مقایسه، ترکیه حدود 85 و آلمان 84 میلیون نفر جمعیت دارند و جمعیت شاغل ترکیه 29 و آلمان 42 میلیون نفر است. مهم‌تر اینکه برابر آمار صندوق بین‌المللی پول سرانه تولید ناخالص داخلی برای ایران 5.3، ترکیه 12.7 و آلمان 54.2هزار دلار است؛ یعنی ثروت‌آفرینی و تولید همان نیروی کار موجود نیز در مقام مقایسه با اقتصادهای متعارف بسیار پایین است که دلایل متعددی از جمله دور ماندن از فناوری روز، قطع مسیر بازارهای منطقه‌ای و جهانی، بهره‌وری اندک و ... دارد.
متاسفانه نظام آموزشی ما هم از پرورش نیروی کار برای صنعت ناتوان است. هنرستان‌های فنی‌وحرفه‌ای که زمانی امید زیادی به خروجی آنها وجود داشت، کارکرد چندانی ندارند و نمی‌توانند نیاز صنعت به نیروی کار را پاسخ دهند. نرخ نسبتاً بالای بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاه به‌ویژه زنان نشان می‌دهد که تناسبی میان خروجی نظام آموزش عالی و بازار کار وجود ندارد. در نهایت اینکه اگر سیاستگذار نتواند برای حل این معضل چاره‌ای بیندیشد، تبعات نامطلوب آن به سرعت در حوزه تولید و اشتغال صنعتی بروز خواهد کرد. ضمن اینکه مساله نیروی کار اتباع نیز به دلیل ظرفیت‌های خالی موجود در اشتغال صنعتی، هم‌چنان لاینحل باقی خواهد ماند که مشکلات اجتماعی و امنیتی خودش را در پی دارد.
دولت چهاردهم باید تلاش خود را به اصلاح شاخص‌های کلان اقتصاد و باز شدن مسیر ارتباط با بازارهای جهانی معطوف کند. اثرات مثبت بهبودهای احتمالی در کنار ابتکار و انگیزه بخش خصوصی تا حدود زیادی می‌تواند از عمق این مشکل بکاهد و لااقل پوسته آن را بشکافد. پس از آن می‌توان برای کوچک کردن هسته سخت آن راهکارهای بیشتر مبتنی بر مشوق‌های سیاستی اندیشید اما گام اول دفع خطر بسیار نزدیک است.
هرویک یاریجانیان، رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران
منبع: روزنامه جهان صنعت
لینک کوتاه: https://news.tccim.ir/?78256


ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

کنش اجتماعی در شهر تهران با پروژه ریحان‌شهر

امنیت لینک‌های ارسالی را جدی بگیرید!

فناوری‌های مدرن ناجی جان معدنکاران می‌شود؟

مقابله با کاهش فروش جهانی خودروهای برقی

جهان برای کاهش هزینه طلا و جواهرات چه می‌کند؟

نحوه تخصیص سهمیه سوخت ناوگان دیزلی شهری اصلاح شد/اجازه فعالیت به رانندگان تنها در شهری که مجوز دارند

اهمیت راهکارهای غیرمالی برای حفظ کارکنان

رتبه 130 ایران در پذیرش کریپتو

واردات قطعه 6.5 برابر خودرو

آژیر قرمز کسری بودجه

نوبل فیزیک در دست پرچم‌داران هوش‌مصنوعی

وزارت صمت به سیاست‌گذاری باز می‌گردد

وزیر ارتباطات: گشایش در فیلترینگ با نگاه کارشناسی اتفاق می‌افتد

لزوم استفاده حداکثری از فناوری و تقویت آن

گشایش در فیلترینگ با نگاه کارشناسی اتفاق می‌افتد

جزئیات نحوه افزایش حقوق کارمندان در سال 1404 مشخص شد+فیلم

توسعه خدمات با توجه با نیاز کشور شکل می‌گیرد

مدیریت شهری نیاز به همکاری و همیاری با نیروهای انتظامی دارد

دستگاه‌های ملزم به تکمیل اطلاعات در پلتفرم خودرویی شدند

راه‌اندازی اپلیکیشن تاکسیرانی جدید در پایتخت

مهمترین علت قطعی برق از نگاه مردم

تصویب لایحه موافقت‌نامه معاضدت حقوقی متقابل در امور مدنی و تجاری بین ایران و پاکستان در کمیسیون قضایی

آمادگی صنعت آب و برق ایران برای ارائه خدمات به قرقیزستان

تولید بیش از 2 میلیون مگاوات برق در نیروگاه بعثت پارس جنوبی

باید گزارش میدانی مستمر از استانداران در اجرای قانون جوانی جمعیت دریافت شود

© - www.fasletejarat.ir . All Rights Reserved.