حسینی با اشاره به رای مجلس:
افزایش سرمایه ایران در صندوق بینالمللی پول موجب حفظ جایگاه و کرسی کشور در صندوق می شود/جلوگری از تصمیمات سیاسی و اقتصادی؛ ماحصل حضور ایران در صندوق
گفتگو
بزرگنمايي:
فصل تجارت - رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت:رای امروز مجلس به لایحه افزایش سرمایه ایران در صندوق بینالمللی پول به معنای تایید عملکرد صندوق بینالمللی پول نیست بلکه به منزله حفظ موقعیت ایران در صندوق بینالمللی پول است.
سید شمسالدین حسینی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت ، با اشاره به موافقت مجلس با کلیات لایحه افزایش سرمایه ایران در صندوق بین المللی پول، گفت: ما قریب به 80 سال است که عضو صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی هستیم.
نماینده مردم «تنکابن» در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در کنار سازمان تجارت جهانی، سه نهاد مهمی هستند که در «کنفرانس برتون وودز» در 8 دهه پیش یعنی 1944 میلادی به تصویب رسیدند، بیان کرد: به واقع هر کدام از این نهادها کارکردهایی مطابق با اساسنامه خود را دارند. البته متاسفانه به ویژه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی از کارکردهای خودشان، مطابق اساسنامه خود فاصله و در بسیاری از موارد تحت تاثیر کشورهایی که سهام اکثریت در آنجا دارند -آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی- قرار گرفته اند. از این رو سیطره این کشورها بر سهام و حق رای سبب میشود تا این نهادها آنگونه که باید و شاید همانند سایر سازمانها، همچون سازمان ملل و دیگر سازمانها به نوعی اساسنامه خودشان را رعایت نکنند.
وی با بیان اینکه بخشهایی از اساسنامه این سازمانها به اصطلاح سخت بوده و نمیتوانند از آنها بگذرند، بیان کرد: به طور مثال وقتی قرار است افزایش سرمایه شکل بگیرد،85 درصد باید به آن رای دهند.
حسینی با اشاره به تصویب شانزدهمین دوره افزایش سرمایه صندوق بین المللی پول در سال 1402، گفت: پیرو این مصوبه،مقرر شد تا کشورها همه به طور یکسان 50 درصد سرمایه خودشان را در این صندوق افزایش دهند تا ترکیب سهامداری در این صندوق تغییر نکند.
وی با بیان اینکه ایران از جمله کشورهایی است که سهامش در این صندوق وضعیت بدی ندارد، گفت: ایران 75 صدم درصد از منابع صندوق بین المللی پول را داراست و با 7 کشور دیگر اعم از پاکستان، افغانستان، مراکش، تونس، الجزایر و غنا یک گروه را تشکیل میدهد.این 7 کشور مجموعه حدود دو و نیم درصد از سهام صندوق بین المللی پول را دارا هستند و از این رو یک صندلی از هیئت مدیره را در اختیار دارند و آن صندلی هم متعلق به ماست، چراکه ما در این گروه بالاترین سهم را داریم. بنابراین ما اگر در این افزایش سرمایه صندوق بین المللی پول شرکت نمیکردیم،سهام،سرمایه و حق رای مان از 75 صدم درصد به 49 درصد کاهش پیدا میکرد و در واقع هیئت مدیره را در آنجا از دست میدادیم. بنابراین برای حفظ موقعیت کشورمان در صندوق بینالمللی پول و حفظ جایگاهمان در این صندوق باید اقداماتی را مد نظر قرار میدادیم.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایران در این صندوق تریبونی را در اختیار دارد، گفت: ما از طریق این تریبون میتوانیم فریادها و نقطه نظراتمان را در آنجا مطرح کنیم، بنابراین این افزایش سرمایه لازم بود.
وی با بیان اینکه افزایش سرمایه ایران در صندوق بینالمللی پول از منظر سیاسی هم حائز اهمیت است ادامه داد: به واقع ما عضو صندوق بین المللی پول هستیم و می مانیم اما بحث بر سر این است که در با چه جایگاهی در این صندوق میمانیم؟عضو بدون کرسی یا عضو با کرسی؟چرا که در حال حاضر ایران عضو با کرسی صندوق بینالمللی است و این عضویت با کرسی در این صندوق را تداوم میبخشیم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بسیاری از کشورها به دنبال عضویت با کرسی در این صندوق هستند و میکوشند تا جایگاهی در این صندوق پیدا کنند، بیان کرد: از این رو ما این فرصت را داریم تا هیئت مدیره در این صندوق حضور پیدا کند.
وی با بیان اینکه ما در حال حاضر در این صندوق حق رای داریم، تاکید کرد: همچنین به واسطه این حق رای میتوانیم جلوی بسیاری از تصمیمات را بگیریم، مضاف بر اینکه همه این تصمیمات لزوماً سیاسی نیستند و ضمن اینکه برخی موارد نیاز به اجماع و آرای بالا دارد. بنابراین کافی است ما چند کشور را همراه خودمان کنیم و جلوی بسیاری از تصمیمات را بگیریم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: به واقع رای امروز مجلس به لایحه افزایش سرمایه ایران در صندوق بینالمللی پول به معنای تایید عملکرد صندوق بینالمللی پول نیست بلکه به منزله حفظ موقعیت ایران در صندوق بینالمللی پول است. از این رو بنده از نمایندگان مجلس شورای اسلامی که با رای بسیار بالایی با این موضوع موافقت کردند، تشکر میکنم. /
پایان پیام