یادداشت

حمله نظامی اسرائیل و برخی نکات مهم

فصل تجارت - حمله نظامی بامداد 23خرداد‌‌‌ اسرائیل به ایران، با هر حسابی در چارچوب روابط بین‌الملل، تجاوزی آشکار به حاکمیت ملی ایران و اقدامی‌‌‌ به‌غایت وحشیانه و غیر‌انسانی است. از این‌رو ملت بزرگ ایران برای حفظ حاکمیت خود باید با تمام قوا ایستادگی و هوشمندانه با آن مقابله کند. جای بسیار تاسف است که اکثریت قریب به اتفاق کشورهای مدعی دموکراسی لیبرال و‌‌‌ حقوق‌‌‌بشر، با سکوت یا گفتارهای مبهم و کلی از این تجاوز آشکار و نقض‌‌‌ قوانین بین‌المللی با وقاحت‌‌‌ آشکار عملا جانبداری می‌کنند.

دوباره جنگ ...

فصل تجارت - 45 سال پیش، جنگ ایران و عراق در 31شهریورماه سال1359 با تهاجم گسترده یگان‌های نظامی به خاک کشور و بمباران فرودگاه‌ها و پایگاه‌های هوایی در شهرهای مختلف به‌طور رسمی آغاز شد.

ایران، ایران است

فصل تجارت - انگار روزهای نخست حمله‌های تجاوزکارانه صدام حسین، دیکتاتور و مستبد عراقی در پیش چشم میانسالان و کهنسالان ایرانی زنده می‌شود.

درس‏‏‌های اخلاق در شرایط بحران

فصل تجارت - وقتی سایه جنگ بر سر کشوری سنگینی می‌کند، مردم آن کشور ممکن است تصمیم‌‌‌هایی بگیرند که در شرایط عادی احتمال آن تصمیم‌‌‌ها اندک است. مثلا ممکن است سراغ خرید و ذخیره برخی اقلام غذایی و تبدیل دارایی‌‌‌های سرمایه‌‌‌ای به دارایی‌‌‌های نقدشونده و قابل حمل ‌‌بروند. از نظر شماری از افراد جامعه، در شرایط جنگی، ذخیره کردن مواد غذایی و همچنین بردن دارایی‌‌‌ها به پناهگاه‌‌‌ امن و خرید اقلامی مانند دلار و سکه کاملا عقلانی است؛ اما آیا اخلاقی هم هست؟

هزینه اصلاح قیمت انرژی

فصل تجارت - سوال مهمی در کشور مطرح است مبنی بر اینکه اگر قرار شود قیمت انرژی اصلاح شود، هزینه‌‌‌های آن را چه گروه‌‌‌هایی باید پرداخت کنند؛ دولت، بنگاه‌های منتفع از ناترازی انرژی یا مردم عادی؟ به‌عنوان مثال، اگر دولت بخواهد قیمت بنزین را به طرف واقعی شدن هدایت کند، آیا مردم باید تمام هزینه آن را بدهند و به جای بنزین 1500تومانی، بنزین 60‌هزار تومانی یا 80‌هزار تومانی مصرف کنند یا اینکه دولت یا ذی‌نفعان بنگاه‌دار هم باید بخشی از هزینه را با تغییر رفتار خود تقبل کنند؟

دالان تاریک قدرت

فصل تجارت - «توسعه اقتصادی لزوما در گرو حکمرانی دموکراتیک نیست؛ گام نهادن در این مسیر نیازمند شکل‌گیری ائتلافی به اندازه کافی گسترده از جامعه و صاحبان قدرت با محوریت ایده توسعه است.» این عبارت، عصاره گفتمان جریان اصلاح‌طلبی در سال‌های اخیر است؛ گفتمانی که پس از گذر از «روزنه» انتخابات مجلس دوازدهم توانست راه خود را در قالب کلید واژگان «دالان باریک» به رقابت‌های چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نیز باز کند.

تغییر نگاه به قیمت‌گذاری: از ترس تا اعتماد

فصل تجارت - سیاست قیمت‌گذاری دستوری در ایران، ریشه‌ای عمیق در تاریخ اقتصادی کشور دارد. از دهه 1340، با افزایش درآمدهای نفتی در دوره پهلوی دوم، دولت‌ها برای جلب رضایت عمومی و توزیع ثروت به کنترل قیمت‌ها و اعطای یارانه‌های گسترده روی آوردند.

زنگ خطر برای تولید مسکن

فصل تجارت - ناهمخوانی عرضه و تقاضا یا به عبارتی کمتر بودن میزان عرضه نسبت به تقاضا در بازار مسکن، گرانی و رکود معاملات واحدهای مسکونی را به همراه دارد. در این رابطه نباید از افزایش اجاره‌بهای مسکن نیز غافل شد.

کنترل تورم بدون تعارف (ده فرمان)

فصل تجارت - آنان که به علم اقتصاد اشراف دارند و علم اقتصاد را به‌عنوان یک علم تجربی مطالعه می‌کنند و نه حوزه‌ای برای طرح تصورات و پندارهای غیرقابل آزمون، می‌دانند که تورم در ایران اولا موضوعی است ماندگار و فروکش کردن‌ها و خیز برداشتن‌های آن نه علامت رخداد جدیدی است و نه علامت درمان پایدار آن؛ ثانیا بخش غالب تورم ایران پیامد صدور دستور خرج و ایجاد تقاضایی است که در قبال آن عرضه‌ای وجود ندارد و این صدور دستور خرج بدون توسل به خلق پول و بدون اذن نظام سیاستگذاری ناممکن است.

صنعت دارو، نیازمند نوش‌دارو

فصل تجارت - در طول چند دهه گذشته با تلاش‌های شبانه‌روزی متخصصان داخلی و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی، صنعت داروی کشور به جایگاهی رسیده است که بیش از 98 درصد نیاز داخلی را تولید می‌کند و کمتر از 2 درصد از داروهای مصرفی در کشور وارداتی است. همچنین به‌جرئت می‌توان بیان داشت تنها کشور منطقه که در تولید دارو توان رقابت با ایران را دارد ترکیه است. البته در تولید داروهای بیولوژیک، واکسن‌ها، داروی بیماران خاص و داروهای گیاهی هنوز ایران نسبت به آن‌ها برتری ویژه‌ای دارد؛ البته که در حوزه داروهای شیمیایی آن‌ها از ما پیشی گرفته‌اند.

قیمت‌گذاری دستوری: نسخه‌ای ناکارآمد برای اقتصاد بیمار

فصل تجارت - در دنیای امروز که اقتصاد به‌مثابه علمی پویا و مبتنی بر واقعیت‌های بازار شناخته می‌شود، قیمت‌ها نه از بالا و به‌صورت دستوری، بلکه از پایین و بر مبنای تعامل عرضه و تقاضا تعیین می‌شوند. همان‌گونه که آدام اسمیت، پدر علم اقتصاد، از آن به عنوان «دست نامرئی بازار» یاد کرده است، این سازوکار طبیعی است که تعادل را به بازار بازمی‌گرداند، نه دخالت‌های بیرونی و تصمیمات موقت.

صفیر بیدارباش

فصل تجارت - یکی از اتفاقات خاصی که در کره‌شمالی رخ می‌دهد، صفیر صبحگاهی است که مردم را از خواب بیدار می‌کند. شما چه بخواهید، چه نخواهید باید در ساعتی که دولت تعیین کرده از رخت‌خواب بیرون بروید. همچنان‌که دولت باید کار و خوراک شما را تعیین کند، خواب شهروندان نیز باید در دست دولت باشد.

نفت، اقتصاد و یک پیشنهاد

فصل تجارت - سفر دونالد ترامپ به سه کشور حوزه خلیج‌فارس و قراردادهای اقتصادی عظیمی که این کشورها با دولت ایالات متحده آمریکا بستند، مباحث گوناگونی در محافل فکری برانگیخت. این مباحث اساسا ناظر به چگونگی استفاده از درآمدهای نفتی برای ایجاد ثروت و رفاه برای شهروندان یا به‌طور خلاصه توسعه اقتصادی است.

زیرساخت‌های حمل‌ونقل، تنگنای توسعه صادرات

فصل تجارت - در دنیای تجارت بین‌الملل، صادرات به عنوان یکی از مهم‌ترین شاخص‌های رشد اقتصادی کشورها شناخته می‌شود. برای آنکه صادرات موفق و رقابت‌پذیر باشد، زیرساخت‌های متعددی باید فراهم گردد که در این میان، حمل‌ونقل به عنوان ستون فقرات زنجیره تأمین نقش حیاتی دارد.

زمین‌خوردن ضعیف‌ترها

فصل تجارت - این ایده‌ی دولت ترامپ که اعمال تعرفه‌ها در نهایت مشاغل را به آمریکا بازمی‌گرداند، این واقعیت را نادیده می‌گیرد که برخی مشاغلِ ناپایدار، کم‌درآمد و گاها خطرناک اصلا مشاغلی نیستند که هیچ آمریکایی خواهان آن‌ها باشد.

سیاست‌گذاری‌های دولت شرایط را برای صادرکننده‌ها دشوار کرده است

فصل تجارت - محمد لاهوتی از سیاست‌گذاری‌های نادرست در حوزه تجارت گلایه می‌کند و از آنها به عنوان خودتحریمی یاد می‌کند. رئیس کنفدراسیون صادرات ایران می‌گوید: سیاست ارزی بر روند صادرات تاثیر منفی گذشته و فرصت افزایش نرخ ارز که می‌توانست به توسعه صادرات کمک کند، به دلیل سیاست‌های غیرمنطقی یا خودتحریمی‌ها از بین رفته است.

تحریم‌ جدید امریکا علیه ساخت‌وساز ایران

فصل تجارت - هفته گذشته و پیش از شروع دور پنجم مذاکرات در رم، وزارت امور خارجه امریکا تحریم‌های جدیدی علیه بخش ساخت‌وساز ایران اعمال کرد که در چارچوب قانون آزادی ایران و مقابله با اشاعه اجرا شده‌اند.

سه پیشنهاد برای رفع ناترازی

فصل تجارت - در شرایطی به سر می‌بریم که ناترازی انرژی، صنعت و کشاورزی کشور را تهدید کرده و اقتصاد کشور را با چالشی پیچیده روبه‌رو می‌کند و تبعات اجتماعی چنین وضعی نگرانی جدی و بجا ایجاد کرده است.

شهریاران خانه‌‌‌های نیم‌‌‌ساخته

فصل تجارت - «کشورهای عربی، بیابان‌‌‌های خشک را به زمین‌‌‌های حاصل‌‌‌خیز تبدیل کرده‌‌‌اند.» این عبارتی بود که دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌جمهور جمهوری‌خواه ایالات‌‌‌متحده، در اولین سفر خارجی خود در مجمع سرمایه‌گذاری سعودی-آمریکایی در اردیبهشت‌ماه 1404 در ستایش روند توسعه کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس بر زبان راند.

همدلی با فرافکنی

فصل تجارت - دکتر پزشکیان در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1403 و سپس در قامت رئیس‌جمهور، تاکنون بارها بر وجود مشکلات و چالش‌‌‌های جدی پیش‌روی کشور، از جمله ناترازی انرژی و به‌ویژه ناترازی در تولید و تقاضای برق و خاموشی‌های ناشی از آنها سخن گفته است.

اتابک و چالش ناهماهنگی ارزی و تجاری

فصل تجارت - اظهارات اخیر سیدمحمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره زیان‌های سیاست‌های ارزی بر صادرات، گرچه به چالش واقعی ناهماهنگی سیاست‌های بانکی و تجاری اشاره می‌کند اما بیشتر به یک انتقاد سطحی شباهت دارد تا راهبردی برای حل معضل.

معمای منابع انسانی در حاکمیت

فصل تجارت - آموزش عالی کشور بعد از انقلاب رشد زیادی داشته؛ به‌طوری که تعداد دانشجویان از 175هزار نفر در قبل از انقلاب به حدود 3میلیون و 500هزار نفر در سال 1402 رسیده است.

اهمیت روابط بین‌المللی برای صنعت بیمه

فصل تجارت - صنعت بیمه یک صنعت بین‌المللی است؛ هم در زمینه پوشش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اتکایی، هم در زمینه سهامداری و هم در زمینه دانش فنی، بنابراین وجود محدودیت در روابط بین‌المللی، صنعت بیمه و مدیریت ریسک‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ در سطح کلان و خرد را با چالش‌های جدی مواجه می‌سازد.

درباره چسبندگی قیمت‌ها

فصل تجارت - در اقتصادهای مبتنی بر بازار آزاد رقابتی، پدیده چسبندگی قیمت‌ها کمتر اتفاق می‌افتد. منظور از چسبندگی‌ قیمت این است که تغییراتی در شرایط عرضه یا تقاضای بازار ایجاد شود؛ اما متناسب با آن قیمت تغییر نکند.

توافق ایران و آمریکا و پیوستن به FATF خودروسازان اروپایی را به ایران بازمی‌گرداند

فصل تجارت - یکی از حوزه‌هایی که می‌توانیم سرمایه‌گذاری اروپایی‌ها را داشته باشیم، خودرو است که پیشتر هم در این زمینه با هم ارتباط داشتیم؛ حتی رنو هنوز دفترش در ایران را تعطیل نکرده است. از این رو هنوز این امید وجود دارد که اگر توافقی شکل گیرد، FATF تصویب و موانع انجام عملیات بانکی ما نیز برداشته شود تا شرکت‌های خارجی دوباره به ایران بازگردند. اگر شرکتی‌های اروپایی، آمریکایی و باقی کشور‌ها مانند چینی‌ها و... وارد بازار ایران شوند، به نفع صنعت ما تمام می‌شود.

کارفرمایان و چالش بیمه

فصل تجارت - قانون بیمه‌های اجتماعی قالیبافان و شاغلان صنایع دستی شناسنامه‌دار سال 88 مصوب شده و مبنای عمل قرار گرفته است. در متن قانون ذکر شده است که این قانون مقدم بر سایر قوانین این حوزه است.

پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا

فصل تجارت - به نظر می‌رسد دو نیروی پیش‌برنده در دو سوی ایران و آمریکا دو طرف را به سمت مذاکره و توافق پیش می‌رانند. در سمت آمریکا، مساله اصلی مهار چین است. آمریکا استمرار روند توسعه و رشد چین را برای خود تهدیدی می‌داند. چین برای ادامه رشد و توسعه خود به انرژی فسیلی احتیاج دارد؛ اگرچه با سرعت، انرژی تجدیدپذیر را توسعه می‌دهد.

علیه سرمایه‌گذاری

فصل تجارت - وضعیت اقتصاد ایران در سال 1404 چگونه خواهد بود و چگونه می‌توان مسیر بهبود را طی کرد؟ این مقاله را بخوانید.

برق تنها یک نشانه است

فصل تجارت - درحالی‌که روزنامه «دنیای‌اقتصاد» سال گذشته پیش‌بینی می‌کرد، قطعی برق روی یک تابع نمایی است و هر سال وضعیت بدتر از سال قبل خواهد شد به‌گونه‌ای‌که در عرض چند سال به جای اعلام زمان خاموشی به اعلام زمان روشنی خواهیم رسید، مقامات مسوول در همین زمستان گذشته مدعی بودند، تابستان1404 مشکل برق وجود نخواهد داشت. اما هنوز تابستان نیامده و قطع برق شروع شده است.

اخبار خواندنی

حمله نظامی اسرائیل و برخی نکات مهم

ایران، ایران است

دوباره جنگ ...

درس‏‏‌های اخلاق در شرایط بحران

هزینه اصلاح قیمت انرژی

دالان تاریک قدرت

تغییر نگاه به قیمت‌گذاری: از ترس تا اعتماد

زنگ خطر برای تولید مسکن

کنترل تورم بدون تعارف (ده فرمان)

صنعت دارو، نیازمند نوش‌دارو

قیمت‌گذاری دستوری: نسخه‌ای ناکارآمد برای اقتصاد بیمار

صفیر بیدارباش

جبران ناترازی گاز ایران با تهاتر خدمات فنی‌مهندسی در ترکمنستان

نفت، اقتصاد و یک پیشنهاد

زیرساخت‌های حمل‌ونقل، تنگنای توسعه صادرات

زمین‌خوردن ضعیف‌ترها

سیاست‌گذاری‌های دولت شرایط را برای صادرکننده‌ها دشوار کرده است

تحریم‌ جدید امریکا علیه ساخت‌وساز ایران

سه پیشنهاد برای رفع ناترازی

شهریاران خانه‌‌‌های نیم‌‌‌ساخته

همدلی با فرافکنی

اتابک و چالش ناهماهنگی ارزی و تجاری

معمای منابع انسانی در حاکمیت

اهمیت روابط بین‌المللی برای صنعت بیمه

درباره چسبندگی قیمت‌ها

توافق ایران و آمریکا و پیوستن به FATF خودروسازان اروپایی را به ایران بازمی‌گرداند

کارفرمایان و چالش بیمه

پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا

علیه سرمایه‌گذاری

برق تنها یک نشانه است

معضل قوانین زائد در اقتصاد ملی

مربع دیپلماسی اقتصادی

ناترازی: ترمز تولید و توسعه

چرا ناترازی؟ چرا خاموشی برق؟

تاخیر غیرموجه در ترخیص کالا؛ زیان اقتصاد ملی

به سوی اقتصاد نرمال

ارز شناور یا ارز تک نرخی؟

بازار مهم تجاری عراق

تعادل دشوار در تعیین دستمزد

قلب تپنده مطبوعات آمریکا

این بطری‌ها برای همیشه‌اند

تک نرخی شدن ارز چقدر دور چقدر نزدیک

پیش‌‌‌نیازهای استفاده از توافق

ویژگی‌های لازم برای یک وزیر اقتصاد

پس از مذاکرات

بازگشت به شرایط عادی

طراحی بازار برای اقتصاد بازار

اصطکاک‌ها را جدی بگیریم

عبور از پیک خاموشی‌ها

پیگیری مذاکرات مطالبه همگانی بخش‌خصوصی

© - www.fasletejarat.ir . All Rights Reserved.