روزنامه های اقتصادی

جنگ سرد جدید بر سر هوش مصنوعی

فصل تجارت - وقتی جک کلارک، یکی از هم‌بنیان‌گذاران استارت‌آپ آمریکایی هوش مصنوعی Anthropic، بحث طرح باروک (Baruch Plan) را مطرح و آن را با احساس نیاز دولت‌ها برای جلوگیری از گسترش کاربردهای مضر هوش مصنوعی مقایسه کرد، همان حس دلهره آشنای قدیمی به ذهن افراد متبادر شد. طرح باروک در ماه ژوئن سال 1946 از سوی دولت ایالات‌متحده به کمیسیون انرژی هسته‌ای سازمان ملل متحد ارائه شد که بر اساس آن آمریکا، بریتانیا و کانادا خواستار تشکیل یک سازمان بین‌المللی برای قانون‌گذاری و نظارت بر کاربردهای انرژی هسته‌ای شده بودند. این طرح با واکنش منفی اتحاد جماهیر شوروی مواجه شد که آن را اقدامی در راستای ایجاد انحصار هسته‌ای برای دولت ایالات‌متحده خوانده بود. به این ترتیب در آخرین روزهای سال 1946 شوروی در شورای امنیت سازمان ملل متحد از امضای این طرح سر باز زد تا جنگ سرد آغاز شود.

مسکن تدریجی در استان کویری

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد - یزد : اقدامات دولت در تامین آب استان یزد و طرح نهضت ملی مسکن در گفت‌‌‌وگو با استاندار یزد بررسی شد. به گزارش «دنیای‌اقتصاد» آ‌‌‌ب‌‌‌رسانی و مسکن همواره جزو دغدغه‌های مردم و دولت‌‌‌ها بوده و در این زمینه قبل از انتخابات و بعد از انتخابات، به محوری‌ترین شعارهای دولتمردان تبدیل شده است. در دولت سیزدهم هم شعار ساخت چهار میلیون مسکن در طول چهار سال توسط رئیس‌جمهور و پیگیری انتقال آب از دریا بخشی از توقعات ایجاد‌شده بوده که در هر استانی با شکل خاص و موردنیاز آن منطقه در حال دنبال شدن است. در این گزارش در راستای پیگیری روند آ‌‌‌ب‌‌‌رسانی و اجرای طرح نهضت مسکن ملی در استان یزد و بررسی تنوع برنامه‌های پیش‌بینی‌شده در دولت سیزدهم، به سراغ مهران فاطمی، استاندار یزد رفتیم.

ابقای اردوغان در «آکسارای»

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد : اردوغان پیروز نهایی انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه شد؛ البته انتخابات در دور دوم، شور و شوق مرحله اول را نداشت و شاهد افت در نرخ مشارکت بودیم. الجزیره تا ساعت14 دیروز تخمین زد که مشارکت با افت30درصدی مواجه شده است. با این حال هر چه به ساعت‌های پایانی رای‌گیری نزدیک شدیم، میزان حضور مردم در پای صندوق‌های رای افزایش یافت؛ ولی نه آن‌چنان‌که اپوزیسیون ترکیه انتظار داشت. در بعدازظهردیروز کلیچداراوغلو و آکشنر دو چهره اصلی مخالفان مجبور شدند در صفحات توییتر خود مردم را به مشارکت بیشتر دعوت کنند.

پاشنه‌آشیل خصوصی‌سازی

فصل تجارت - بررسی روند واگذاری شرکت‌های دولتی در دهه‌های اخیر نشان می‌دهد که نبود چند فاکتور کلیدی باعث شده است که این فرآیند اثرگذاری لازم را نداشته باشد. یکی از مهم‌ترین اصول واگذاری، انتقال واقعی مالکیت و احترام به حقوق مالکان جدید است. اما نقض گاه و بی‌گاه مالکیت در فرآیند واگذاری موجب شده است که بخش خصوصی واقعی اطمینان لازم برای خرید و فعالیت در صنایع واگذاری را نداشته باشد. در حال حاضر یکی از مهم‌ترین ریسک‌های قدم برداشتن در مسیر خریداری صنایعی که پیش از این دولتی بوده، سیاستگذاری‌های دستوری و سلیقه‌ای پس از خرید است.

نتیجه جدال خاموش در اتاق تهران

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد : طبقه هشتم ساختمان وزرا برای دومین‌بار در کمتر از یک‌هفته اخیر میزبان هیات نمایندگان دوره دهم به‌منظور تعیین‌تکلیف کرسی‌های هیات‌رئیسه بود. انتخابات هیات‌رئیسه مهم‌ترین اتاق بازرگانی شهرستان یعنی اتاق تهران روز گذشته بالاخره برگزار شد؛ انتخاباتی که حواشی زیاد و نتیجه‌ای عجیب داشت. به‌رغم آنکه ائتلاف «برای فردا» 39کرسی اتاق را در اختیار داشت و تعیین‌کننده اصلی هیات‌رئیسه بود، یک‌نماینده دولتی به‌عنوان نایب‌رئیس اول به هیات‌رئیسه راه یافت تا بار دیگر اختلافات داخلی ائتلاف نمایان شود. تصور بر این بود که انتخابات پیش‌روی اتاق تهران مانند دوره گذشته انتصابی باشد؛ اما گویا ائتلاف «برای فردا» مقاومت خود را در مقابل دموکراسی شکست و گزینه‌ها را به رای گذاشت تا هیات نمایندگان حداقل برای یک‌کرسی در فضایی رقابتی تصمیم بگیرد؛ کرسی‌ای که دودستگی را بین اعضای ائتلاف ایجاد کرده بود؛ یعنی نایب‌رئیس. موضوع جالب توجه دیگر این انتخابات، میزان زیاد آرای سفید در انتخابات رئیس اتاق بود؛ تا جایی که به نظر می‌رسید رقابت بین تک‌کاندیدای این انتخابات و آرای سفید رقابتی جدی است.

اهداف رویایی تجارت خارجی

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد- بمانجان ندیمی : هدف‌گذاری‌های تجارت‌خارجی تا چه اندازه واقعی است؟ محمد قاسمی، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگوی تفصیلی با «دنیای‌اقتصاد» در این‌باره اعتقاد دارد که چشم‌اندازهای تجاری اعلام‌شده از سوی دولت و حتی بخش خصوصی پشتوانه چندانی ندارد. او از مهم‌ترین موانع توسعه تجارت ایران را محدودیت تولید کالا عنوان می‌کند و بر این باور است که اگر حتی تحریم‌ها نیز لغو شود، ایران با این حجم تولید نمی‌تواند پاسخ‌گوی نیاز بازارهای هدف باشد. ازاین‌رو اعدادی که برای هدف‌گذاری‌های تجاری مطرح می‌شود، واقعی نیست.

کسری کالری مستاجرها

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد : مصرف کالری مستاجرها در کشور تحت تاثیر «سریال تورم بالای اجاره مسکن»، به زیر کف مورد نیاز رسید. نتایج بررسی‌ها درباره ابعاد پنهان فقر و نحوه اثرگذاری تورم بر رفاه خانوارها نشان می‌دهد، اگرچه میانگین کالری دریافتی سرانه خانوارها در فاصله ابتدا تا انتهای دهه90 تحت تاثیر افزایش تند هزینه‌های زندگی، 10درصد کاهش پیدا کرده، اما این کسری کالری (مصرف کم خوراکی‌‌های مورد نیاز انسان)، برای مستاجرها که مجبور به «تامین هزینه اجاره مسکن» هستند، حادتر گزارش شده؛ به‌طوری‌که، کالری دریافتی آنها به 1990کیلوکالری در روز رسیده که پایین‌تر از «حداقل کالری مورد نیاز روزانه (2100) » است. آمارهای رسمی حکایت از آن دارد که «میانگین رشد هزینه اجاره‌نشینی» در کشور طی سال‌های 98 تا پایان1401، رقمی معادل 41درصد شد که 2برابر «میانگین تورم اجاره مسکن سه دهه گذشته» است. تغییرات اجاره‌بها تابعی از تورم عمومی و تغییرات قیمت مسکن است. این دو متغیر در سال‌های اخیر با رشد قابل‌توجه روبه‌رو شدند. نتایج دو نظرسنجی «دنیای‌اقتصاد» درباره اثر سیاست‌های دولت بر بازار اجاره، راه اصلی مهار تورم اجاره مسکن را مشخص کرد.

پاشنه آشیل خرده‌فروشی‌های آنلاین

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد : لجستیک در صنعت خرده‌‌‌فروشی آنلاین برای کسب‌و‌کارها عاملی کلیدی در تامین کالاها و خدمات به مشتریان است و از طرفی اغلب شکایات و انتقادات مشتریان هم این بخش را نشانه می‌‌‌روند. در واقع نمود حقیقی این موضوع را در اولویت‌‌‌دهی به این بخش در سرمایه‌گذاری‌‌‌ها و تخصیص بودجه توسط کسب‌و‌کارها و خرده‌‌‌فروشی‌‌‌های آنلاین می‌توان دید. با تمام اینها اما کسب‌و‌کارهای آنلاین همچنان در این بخش با چالش‌‌‌ها و مشکلات زیادی روبه‌‌‌رو هستند. حالا چالش‌‌‌های بخش لجستیک فروشگاه‌‌‌ها و خرده‌‌‌فروشی‌‌‌های آنلاین علاوه بر اینکه موجب نارضایتی کاربران شده، به مانعی جدی برای رشد و توسعه این کسب‌و‌کارها تبدیل شده است. کارشناسان و فعالان اکوسیستم استارت‌آپی معتقدند که خرده‌‌‌فروشی‌‌‌های آنلاین راه‌‌‌حل این مشکلات را باید در ایجاد زیرساخت بهینه‌‌‌تر جست‌وجو کرده و در برنامه‌‌‌های آینده خود سرمایه‌گذاری‌‌‌های هدفمندی در این راستا انجام بدهند. به عقیده آنها، بخش لجستیک به پاشنه آشیلی برای خرده‌‌‌فروشی‌‌‌های آنلاین تبدیل شده است که می‌تواند همزمان موتور محرک رشد آنها و بزرگ‌ترین نقطه ضعف باشد.

ایلان ماسک در مسیر خلق یک ابرانسان

فصل تجارت - ساختارشکنی‌های ایلان ماسک پایانی ندارد و به نظر می‌رسد به زودی نام این ثروتمند پرحاشیه به جای تسلا و توییتر، با شرکت دیگرش یعنی نورالینک بر سر زبان‌ها بیفتد. نورالینک که یکی از مجموعه شرکت‌های تحت مالکیت ماسک است به تازگی از دریافت مجوز FDA‌(سازمان غذا و داروی آمریکا) برای آغاز تست انسانی کاشت تراشه‌های مغزی خبر داده. این درحالی است که پیش از این و برخلاف وعده‌های مکرر ماسک برای آغاز این تست، اعطای مجوز برای این کار به دلیل چالش‌های موجود، بسیار دور از دسترس می‌نمود.

فرصت شرکتی در «سرمایه‌گذاری خصوصی»

فصل تجارت - سرمایه‌گذاری خصوصی (Private Equity) یکی از کلاس‌‌‌های دارایی است که از سال 1901 در دنیا به عنوان محلی برای سرمایه‌گذاری با ارزش بالا مورد توجه جدی قرار گرفته است. سرمایه‌گذاری خصوصی به معنای مالکیت بخشی از سهام یا اکثریت یک کسب‌وکار با هدف نگهداری میان‌‌‌مدت و فروش مجدد آن است. بازه سرمایه‌گذاری در این صنعت، عمدتا بین 5 تا 7 سال است.‌‌‌ از میان نمونه‌‌‌های سرمایه‌گذاری خصوصی می‌توان به خرید سهام شرکت‌های خصوصی، تصاحب کامل یک شرکت عمومی و خارج کردن آن از بازار سهام، سرمایه‌گذاری جسورانه و تامین مالی مبتنی بر بدهی اشاره کرد. شرکت‌های سرمایه‌گذاری خصوصی عمدتا در شرکت‌هایی سرمایه‌گذاری می‌کنند که در مرحله رشد و بلوغ چرخه‌‌‌ عمر سازمانی قرار دارند. با این حال برخی از آنها در دیگر مراحل چرخه عمر سازمانی مانند مرحله افول نیز سرمایه‌گذاری می‌کنند که البته این امر ریسک بسیار بالایی را در پی دارد. تجربه نشان می‌دهد پرتفویی که از سرمایه‌گذاری خصوصی متنوع برخوردار باشد، ریسک کمتر و نرخ بازدهی بیشتری را در مقایسه با دیگر پرتفوهای سرمایه‌گذاری دارد.

زلزله تورمی در پروانه ساختمانی

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد : بسازوبفروش‌های شهر تهران در غیاب «شفافیت مدیریت شهری در حوزه نحوه محاسبه عوارض ساخت‌وساز» با چهار روایت مختلف درباره «ارقام1402 در فیش‌های ساختمانی» مواجه شده‌اند. ظاهرا میانگین عوارض ساخت مسکن (دریافتی از سوی شهرداری)، حدود 40درصد نسبت به پارسال افزایش پیدا کرده است. گفته می‌شود مبلغ متوسط عوارض، یک‌میلیون و 34هزار تومان به ازای هر مترمربع است. با این حال برخی سازنده‌ها از 5/ 3برابر شدن مبلغ عوارض نسبت به پروژه‌های مشابه در محله‌شان خبر می‌دهند. پشت‌صحنه این جهش و اثر آن بر بازار مسکن بررسی شده است.

افشای ورشکستگان دولتی

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد – علی عبدالمحمدی : وزارت اقتصاد با انتشار سیاهه ابرشرکت‌های دولتی، بازیگران زیان‏ده و بدهکار را معرفی کرد. کالبدشکافی آمار موجود در صورت‏های مالی شرکت‌های دولتی نشان می دهد که در سال1400، 10شرکت بزرگ دولتی با حدود 5/ 90همت زیان، در مجموع 99درصد از کل زیان‌ها را به خود اختصاص داده‌اند. همچنین در همان سال، میزان بدهی 10شرکت دولتی، 89درصد از کل بدهی شرکت‌های دولتی را تشکیل می‌دهد. می‏توان بخش مهمی از مشکلات شرکت‌های دولتی را به عدم الزام به شفافیت و ارائه آمارها در سال‌های گذشته نسبت داد که سبب شده است مدیریت آنها در زمینه عملکرد مالی، از کیفیت و کارآیی لازم برخوردار نباشد. در سال‌های گذشته، دسترسی به اطلاعات و آمار و ارقام این شرکت‌ها بسیار سخت بود تا جایی که حتی نمایندگان مجلس برای دسترسی به اطلاعات حداقلی از عملکرد آنها مجبور بودند این موارد را مستقیما از طریق وزرای مربوطه پیگیری کنند. انتشار عمومی صورت‏های مالی این شرکت‌ها از طریق سامانه کدال، یک اقدام مثبت در جهت شفاف‌سازی خواهد بود.

کاهش شکاف دیجیتال با برابری در حکمرانی داده

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد : در عصر داده‌ها، گسترش ارتباطات و نفوذ فناوری به عرصه‌های مختلف، به ایجاد استخرهای عظیم داده منجر می‌شوند و این جریان به شکلی قدرتمندتر، در حال تکرار است. این استخرهای داده حالا حکم معادن طلا را دارند و به تغذیه ابزارهای فناوری جدید و ایجاد بخش‌ها و صنایع بزرگی مانند هوش مصنوعی کمک می‌کنند و از این جهت است که حکمرانی داده در دنیای مدرن به دغدغه‌ای بین‌المللی برای کشورها تبدیل شده است. در همین راستا، دبیر کل کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) معتقد است که همکاری‌های بین‌المللی قوی‌تر برای حکمرانی داده و ظرفیت‌سازی در این زمینه، می‌تواند به ایجاد تعادل بیشتر و کاهش شکاف‌های دیجیتال - به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعه‌یافته- کمک کند. «ربکا گرینسپان» بر خواسته سازمان متبوعش مبنی بر دنبال کردن رویکردی متعادل‌تر برای حکمرانی جهانی داده تاکید کرده و آن را برای مردم جهان مفید دانسته است.

زلزله ارزی در رینگ پتروشیمی

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد - راضیه احقاقی : بلاتکلیفی و بی‌‌‌ثباتی در نرخ ارز معیار مورد استفاده در تعیین بهای خوراک و قیمت پایه محصولات پتروشیمی برای عرضه در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران، گریبان فعالان این صنعت را گرفته است؛ به نحوی که فعالان حوزه پتروشیمی از ابتدا تا انتهای زنجیره، امکان برنامه‌‌‌ریزی میان‌مدت و بلندمدت برای فعالیت اقتصادی خود را ندارند. توجه به این نکته ضروری است که شناور بودن نرخ ارز با بی‌‌‌ثباتی در تعیین نرخ ارز معیار متفاوت است و تنش میان نهادهای سیاستگذار اقتصادی کشور در این زمینه در نهایت با بی‌‌‌ثباتی فضای کسب‌وکار در کشور به زیان تولیدکننده و در نهایت مصرف‌کننده و بدنه اقتصادی کشور تمام می‌شود.

درخشش ابدی یک ذهن زیبا

فصل تجارت - همه ایستادند و نظاره‌اش کردند که چگونه با زانوان نحیفش پله‌های سن را یکی یکی بالا رفت تا در برابر دوستدارانش، عصا به دست، سر فرود بیاورد و تعظیم کند! همه ایستادند برایش دست تکان دادند و شور انگیختند؛ به احترام یک قرن محمدعلی موحد بودن! به احترام ده‌ها سال جانفرسایی‌اش در حقوق‌نگاری و خاصه تصحیح و بازنویسی متون عرفانی تاریخ این سامان، به هوای اینکه در «حجره خورشید»،‌ «خمی از شراب ربانی» به نصیب ببرد. بسیاری از چهره‌ها آمده‌اند؛ از محمدرضا شفیعی کدکنی تا شهرام ناظری، از ژاله آموزگار تا مصطفی محقق داماد، از مقصود فراستخواه تا خیل پرشمار دوستداران موحد. جمعیتی که صندلی‌های سالن برایشان کم بود و ایستاده مراسم را دنبال کردند. و جمعیتی دیگر، که جای ایستادن هم نداشتند و بیرون از سالن، نصیبشان تنها صداها بود.

بورس در انتظار درایور

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد-علی قاسمی : نماگراصلی بازار سهام، طی روزهای اخیر به دلیل رمق بسیار پایین سرمایه‌‌‌‌‌‌گذاران در بازار با اصلاح زمانی مواجه‌شده و طی روز چهارشنبه نیز نوسان 65/ 0درصدی را به‌ثبت رسانده است. آمارها نشان می‌دهد ارزش معاملات خرد در بازار سهام افت قابل‌توجهی را تجربه کرده و تا زمانی‌که به روزهای اوج بازنگردد، همچنان شاخص با افت یا اصلاح زمانی همراه خواهد بود. به‌نظر می‌رسد بازار در انتظار یک محرک قوی برای بازگشت به رالی صعودی خود بوده و تا زمانی‌که نرخ دلار در سامانه دوم نیما به نرخ بازار آزاد نزدیک نشود، بازار سهام قدرت کافی برای تغییر مسیر نخواهد داشت.

راز آشفتگی در بازار مسکن

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد-هاجر شادمانی : توقف انتشار آمار رسمی از قیمت مسکن در تهران باعث شده متقاضیان مصرفی خرید آپارتمان به فایل‌هایی برخورد کنند که «قیمت پیشنهادی» فروشنده به شکل کاملا نامتعارف و ناسازگار با روند بازار تعیین شده است. تحقیقات میدانی از نبض معاملات ملک در ماه اردیبهشت نشان می‌دهد، به‌دلیل محروم شدن فعالان بازار از «دستگاه تشخیص سطح قیمت»، سمت تقاضا با نوعی آشفتگی در بازار مواجه شده است. ماه گذشته، سکون نسبی قیمت در بازارهای رقیب مسکن بر رفتار تقاضای سرمایه‌ای و همین‌طور نبض قیمت فروش اثر گذاشت.

5 توصیه کلیدی به مجلس

فصل تجارت - پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری : رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز گذشته در دیدار رئیس و نمایندگان مجلس یازدهم، به مجلس توصیه کردند که« نگاه تقریبی، مکمل بودن و یک پیکره دیدن مجموعه نظام»، «پرهیز از بعضی سخت‌گیری‌ها در قبال وزرای معرفی شده به مجلس»، «همراه کردن تقوا و صداقت با حریت و صراحت»، «ممانعت از تاثیرگذاری وجاهت‌طلبی روی حرف‌ها و اقدامات»و «به سرانجام رساندن کارهای بزرگ مجلس در سال آخر» را در پیش بگیرد. ایشان همچنین این مجلس را در مجموع و در نگاهی کلی، مجلس انقلابی، جوان، پرتحرک و دارای مصوبات خوب برای رفع مشکلات کشور خواندند.

بن‌بست ارز دستوری

فصل تجارت - بررسی‌ها حاکی از آن است که ارز دستوری با نرخ 28هزار و 500تومانی، واکنش‌های سیاسی و کارشناسی را به همراه داشته است. نامه قالیباف به رئیسی، مبنی بر غیرقانونی بودن تثبیت نرخ ارز و تعیین نرخ تسعیر ارز شرکت‌های پتروشیمی که به تصویب هیات وزیران رسیده است، آخرین فاز مجادله مجلس و دولت را نمایان ساخت. «دنیای‌اقتصاد» در گفت‌وگو با نمایندگان مجلس ابعاد این نامه را تشریح کرده ‌است. از بعد کارشناسی نیز مرکز پژوهش‌های مجلس در یک گزارش تخصصی، تاثیر ارز دستوری بر کسری منابع هدفمندی را تشریح کرده‌ است. بر اساس این گزارش، 84درصد از منابع هدفمندی در بودجه سال1402 به سیاست‌های ارزی دولت گره خورده است و در نتیجه تداوم سیاست دلار 28هزار و 500تومانی، کسری منابعی به میزان 148هزار میلیارد تومان ایجاد می‌کند. پیشنهاد این پژوهش، تغییر مبنای ارز مدنظر با نرخ مرکز مبادله ایران است که باعث می‌شود کسری منابع به رقم 70هزار میلیارد تومان کاهش یابد. در این شرایط سیاست ارز دستوری در صنایع پتروشیمی نیز باعث سردرگمی شده است.

بلیت‏‏‌های دو سر باخت

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد-رضا دهقان : ستاد تنظیم بازار بالاخره پس از کش‌‌‌وقوس‌‌‌های فراوان با افزایش میانگین 29 درصدی قیمت بلیت پرواز‌‌‌های داخلی موافقت کرد. اخیرا دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی از افزایش قیمت بلیت هواپیما از 5 تا 40‌درصد خبر داده و اعلام کرده قیمت بلیت هواپیما به صورت میانگین 29‌درصد افزایش یافته که این افزایش برای برخی از مسیر‌‌‌ها 5‌درصد و در برخی از مسیر‌‌‌ها 40‌درصد اعمال می‌شود. این افزایش قیمت در حالی صورت گرفته است که سابق بر این رئیس سازمان هواپیمایی کشوری از درخواست شرکت‌های هواپیمایی برای افزایش 100 درصدی قیمت بلیت هواپیما خبر داده و گفته بود بر اساس مصوبه دولت پس از اخذ نظر ستاد تنظیم بازار، تغییر قیمت‌ها اجرا می‌شود. به گفته وی بر اساس پیشنهاد انجمن شرکت‌های هواپیمایی بحث تغییر قیمت بلیت‌‌‌‌‌‌‌‌‌های هواپیمایی مطرح شده است. به این صورت که از تیر ماه 1400 به مدت حدود 22 ماه هیچ‌گونه افزایش قیمتی در بلیت هواپیما صورت نگرفته است.

حرکت دلار، دور از هیاهو

فصل تجارت - روز گذشته نرخ دلار آزاد نوسان چشمگیر جدیدی از خود به جا‌ نگذاشت و در حوالی نرخ روز دوشنبه به نوسان پرداخت. در حالی که با شروع هفته نخست خرداد ماه قیمت شاخص ارزی دچار روند افزایشی جدیدی شده بود، روز گذشته نرخ این ارز از حرکت ایستاد و در پله سوم کانال 52 هزار تومانی به فعالیت خود پایان بخشید. به عقیده عده‌ای از تحلیلگران سیاسی- اقتصادی بازار ارز تهران، اخبار سیاسی منفی منتشر شده در روزهای اخیر از پتانسیل کافی جهت افزایش بیشتر نرخ ارز برخوردار نبوده است. از سوی دیگر بررسی‌های به‌عمل آمده از بازار دیگر ارز‌های شاخص که روز کاهشی را پشت سر گذاشتند، می‌تواند حاکی از احتمال تعدیل قیمت دلار دربازار روز‌های آتی باشد. در نهایت هر برگ از این اسکناس آمریکایی با حدود 30 تومان کاهش نسبت به نرخ روز پیشین به رقم 52 هزار و 320 تومان رسید. هر قطعه سکه طلا طرح جدید در پایان معاملات روز گذشته با حدود 520 هزار تومان کاهش نسبت به نرخ پایانی روز دوشنبه به رقم 32 میلیون و 80 هزار تومان رسید.

چالش‌های بخشنامه بانک‌مرکزی

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد : صدوسومین نشست شورای گفت‌‌‌‌‌وگوی دولت و بخش‌خصوصی خراسان‌رضوی به بررسی موضوع مسدودسازی منابع مالی بنگاه‌های اقتصادی در بانک‌ها به بهانه تخصیص ارز لازم برای واردات مواد اولیه، کالاهای واسطه‌‌‌‌‌ای و ماشین‌آلات اختصاص داشت. بخشنامه 19دی 1401 بانک‌مرکزی در ماه‌های گذشته گرهی بر مسائل بخش تولید به‌‌‌‌‌ویژه قطعه‌‌‌‌‌سازان این استان انداخته و در بزنگاه مشکلات اقتصادی، با مسدودسازی منابع مالی، تامین سرمایه‌درگردش این بنگاه‌های اقتصادی را به چالش تبدیل کرده‌است.

تعیین‌تکلیف اتاق پایتخت برای چهار سال

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد : امروز سرنوشت هیات‌رئیسه اتاق بازرگانی پایتخت مشخص می‌شود. هرچند این اتاق در احاطه ائتلاف برای فرداست و تصمیم نهایی برای هیات‌رئیسه را اعضای این ائتلاف می‌گیرند، اما اعلام رسمی آن در هیات‌نمایندگان باید به‌طور رسمی باشد. به گفته یکی از منابع آگاه، محمود نجفی‌عرب رئیس چهارساله اتاق تهران است. نایب‌رئیسی اول هم به شهاب جوانمردی رسیده‌است.

رانت تهران از اتاق جدید؟

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد - نجمه رجب : دولت در لایحه برنامه هفتم، اختیارات شهردار پایتخت را محدود کرد. براساس گزارش «دنیای‌اقتصاد» از ماده114 این لایحه، نقشه انتقال دبیرخانه کمیسیون ماده5 از شهرداری به وزارت راه و شهرسازی کشیده شده است. این کمیسیون در مقاطعی، نقش توزیع رانت ساختمانی را با صدور مجوزهایی متفاوت از محدودیت‌های طرح تفصیلی تهران بازی کرده تا جایی که کارکرد آن در بین بسازوبفروش‌ها به اتاق لابی برای تراکم بیشتر و تغییرکاربری، معروف است. آیا نقشه دولت اوضاع را برای تهرانی‌ها بهتر می‌کند یا بدتر؟

ابزار تنظیم انتظارات ارزی

فصل تجارت - دنیای اقتصاد - میکاییل زین‌الدین : مسعود توکلی، معاون مرکز مبادله ارز و طلای ایران در گفت‌وگوی اختصاصی با «دنیای‌اقتصاد» اعلام کرد که معاملات بازار آتی ارزی پس از فرآیند کارشناسی در این مرکز عملیاتی خواهد شد. او در این گفت‌وگو، درباره جایگاه و وظایف مرکز مبادله در معاملات ارزی توضیحاتی را ارائه و عنوان کرد با توجه به تامین ارزهای مورد نیاز در این مرکز، بسیاری از نیازهای بازارغیررسمی به این بازار شیفت کرده است. همچنین توکلی در این گفت‌وگو درباره روش سامان‌دهی ارز سهمیه‌ای نیز توضیحاتی ارائه کرد.

پرتفوی انتخابی بورسی‌ها

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد- محمد‌فاضل نوربخش : نظرسنجی از 100کارشناس و فعال بازار سرمایه درباره استراتژی بهینه سرمایه‌گذاری در بازارهای دارایی نشان می‌دهد به‌دلیل شرایط رکود تورمی کنونی، افراد با احتیاط وارد بازارها می‌شوند و اغلب بر نگهداری دارایی‌های خود تاکید دارند. به عبارت دیگر، در شرایط انتظارات تورمی بالا، آحاد جامعه به دنبال سرمایه‌‌گذاری‌‌هایی هستند که بتواند ارزش واقعی دارایی آنها را حفظ کند. در نتیجه بازارهایی برای سرمایه‌گذاری جذاب هستند که هزینه نگهداری پایینی دارند و فرصت شناسایی سود بهتری را در اختیار سرمایه‌گذار قرار می‌دهند. نتیجه این نظرسنجی نشان می‌دهد 63درصد از شرکت‌کنندگان، خرید مسکوکات طلا را با توجه به ویژگی «پناهگاه امن دارایی‌ها» ترجیح می‌دهند. پس از طلا، خرید سهام کوچک دلاری به‌دلیل همگام بودن با نرخ کالاهای اساسی جهانی و همچنین نوسانات نرخ دلار در ایران، پتانسیل رشد بهتری را نسبت به سهام کوچک و بزرگ ریالی دارند. در این میان تمایل به خرید و نگهداری برای سهام بزرگ دلاری بسیار دیده می‏شود که سود بیشتری را برای سرمایه‌گذاران در پیش دارد.

شاه‏‏‌کلید مسکن ملی

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد- هاجر شادمانی : جزئیات تازه‌‌‌ترین توافق دولت با انبوه‌‌‌‌‌‌سازان بر سر مدل جدید تامین مالی خانه‌‌‌سازی دولتی، یک شاه کلید برای مهم‌ترین قفل ایجاد شده در این پروژه‌‌‌ها معرفی می‌کند. یافته‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» در این‌باره نشان می‌دهد، به تازگی و با موافقت دولت، قرار است انبوه‌‌‌سازان به عنوان ضلع مکمل تامین مالی ساخت یک میلیون مسکن در سال وارد عمل شده و 30 تا 35‌درصد از هزینه ساخت را تقبل کنند. این در حالی است که از ابتدا تاکنون، الگوی تامین مالی ساخت خانه‌‌‌های دولتی‌‌‌ساز در طرح جهش مسکن، با اتکا به دو منبع یعنی «آورده متقاضی» و «تسهیلات بانکی»، طراحی و اجرایی شده است. این مدل جدید تامین مالی که قرار است در نقش شاه کلید مسکن ملی، قفل تامین مالی پروژه‌‌‌ها را باز کند از طریق «تهاتر زمین و آپارتمان با پروژه‌‌‌‌های ساختمانی» میان دولت وانبوه‌‌‌سازان اجرایی خواهد شد.

غروب قطعه‏‏‌سازی درآذربایجان شرقی؟

فصل تجارت - دنیای‌اقتصاد- تبریز- امین بیلساز : مشکلات قطب مهم قطعه‌سازی کشور موجبات فرسودگی ماشین‌آلات تولیدی این صنعت را ایجاد کرده است. به گزارش «دنیای‌اقتصاد» آذربایجان شرقی از دیرباز یکی از قطب‌های اصلی قطعه‌‌‌سازی در کشور بوده است که احتمالا یکی از مهم‌ترین دلایل آن، فعالیت تراکتورسازی و ماشین‌‌‌سازی در این استان شمال غربی است. استانی با بیش از 400 واحد صنعتی که جایگاه اول ایران از نظر تعداد واحدهای قطعه‌ساز را به خود اختصاص داده و بیش از 15‌هزار نفر در این حوزه مشغول به کار هستند.

دافعه سرمایه‌گذاری در نیروگاه‏‏‌های خورشیدی

فصل تجارت - مهدی فاضل دهکردی* انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر با شتاب دیوانه‏‏‌واری در دنیا در حال توسعه هستند. در سال گذشته، بیش از 80درصد از میزان تولید اضافه‏‏‌شده به ظرفیت اسمی تمام نیروگاه‏‏‌های برق جهان، از منابع تجدیدپذیر بوده است. حوزه انرژی‏‏‌های پاک در سال 2022 سرمایه‌گذاری 5/ 1تریلیون دلاری را تجربه کرده و رکوردی تاریخی بر جای گذاشته است. به نظر می‌رسد علاوه بر سرمایه‌گذاران خصوصی، دولت‏‏‌ها نقش بسیار پررنگی در سرمایه‌گذاری برای توسعه این منابع ایفا می‌کنند. این حرکت پرشتاب در حالی است که در ایران، با وجود آنکه رسیدن به ظرفیت‏‏‌های مشخصی از تولید همواره در برنامه‏‏‌های توسعه‏‏‌ای کشور در دهه‏‏‌های گذشته وجود داشته، این ظرفیت‏‏‌ها هرگز محقق نشده است. در حالی که قیمت‏‏‌گذاری دستوری برق مهم‌ترین عامل عدم‌توسعه این صنعت در کشور بوده، دولت نیز در دهه‏‏‌های اخیر فاقد منابع کافی برای سرمایه‌گذاری در این حوزه بوده است. افزایش جمعیت و بزرگ‏‏‌شدن کیک اقتصاد جهان موجب شده تا نیاز بشر به تامین انرژی در طول نیم قرن گذشته رشدی حدود 8/ 3 برابری داشته باشد.

پاسخ «فملی» به دنیای‌اقتصاد

فصل تجارت - شرکت ملی مس ایران به گزارش «دنیای‌اقتصاد» واکنش نشان داد. «دنیای‌اقتصاد» در گزارشی با عنوان «پیامدهای خام فروشی صنعت مس» که در تاریخ 27اردیبهشت1402 به چاپ رسید، به مشکلات صنایع پایین‌دستی صنعت مس اشاره کرده بود که «فملی» با ارائه گزارش جدید، اعداد و ارقام 12ماهه1401 را به‌روز کرد. پاسخ «فملی» به دنیای‌اقتصاد، عینا به چاپ رسیده است.

اخبار خواندنی

جنگ سرد جدید بر سر هوش مصنوعی

مسکن تدریجی در استان کویری

ابقای اردوغان در «آکسارای»

پاشنه‌آشیل خصوصی‌سازی

نتیجه جدال خاموش در اتاق تهران

اهداف رویایی تجارت خارجی

کسری کالری مستاجرها

پاشنه آشیل خرده‌فروشی‌های آنلاین

ایلان ماسک در مسیر خلق یک ابرانسان

فرصت شرکتی در «سرمایه‌گذاری خصوصی»

زلزله تورمی در پروانه ساختمانی

افشای ورشکستگان دولتی

کاهش شکاف دیجیتال با برابری در حکمرانی داده

زلزله ارزی در رینگ پتروشیمی

درخشش ابدی یک ذهن زیبا

بورس در انتظار درایور

راز آشفتگی در بازار مسکن

5 توصیه کلیدی به مجلس

بن‌بست ارز دستوری

بلیت‏‏‌های دو سر باخت

حرکت دلار، دور از هیاهو

چالش‌های بخشنامه بانک‌مرکزی

تعیین‌تکلیف اتاق پایتخت برای چهار سال

رانت تهران از اتاق جدید؟

ابزار تنظیم انتظارات ارزی

پرتفوی انتخابی بورسی‌ها

شاه‏‏‌کلید مسکن ملی

غروب قطعه‏‏‌سازی درآذربایجان شرقی؟

دافعه سرمایه‌گذاری در نیروگاه‏‏‌های خورشیدی

پاسخ «فملی» به دنیای‌اقتصاد

بلندپروازی جدید ماسک در صنعت هوش مصنوعی

آغاز توفانی رقابت در اتاق ایران

پیش‌نیازهای رسیدن به بهداشت روان

پنج ضلعی احیای بورس

کشتی نجات یونان

آغاز سهمیه‏‏‌بندی برق صنایع در سه سناریو

ایران‌مال ناجی «وآیند» می‌شود؟

نصف ایران در فقر مسکن

دولت‌های توسعه‌گرا و معمای کارآمدی

آقای چت جی‌پی‌تی در واشنگتن

تبعیض پولی در بازار مسکن

آپشن‌های جدید سیاستگذار ارزی

مهاجرت متخصصان از صنعت

بازسازی سلامت روان خود و کارکنان

دوای درد شرکت‌های ریلی

قطعی اینترنت، مانع از تقلب در آزمون‌ها نمی‌شود

زمان عرضه خودروی وارداتی

معمای پیشتازی اردوغان

تجارت پرسود کاسبان فیلترینگ

توسعه در سایه کرامت

© - www.fasletejarat.ir . All Rights Reserved.